Asteroidul deviat în 2022 de NASA de pe orbită se comportă „ciudat”. Ce au remarcat oamenii de știință după primul test reușit „de apărare planetară”

Asteroidul deviat în 2022 de NASA de pe orbită se comportă „ciudat”. Ce au remarcat oamenii de știință după primul test reușit „de apărare planetară”
Publicat: 11/09/2023, 19:37
Actualizat: 11/09/2023, 20:31

În urmă cu aproape un an, NASA a dislocat cu succes un asteroid pentru prima dată de pe orbita sa, într-o operațiune de referință care a testat capacitatea tehnică a omenirii de a devia o rocă spațială ucigașă înainte de dezastru. Acum însă, asteroidul în cauză se comportă ciudat.

Nava spațială DART a NASA s-a ciocnit în septembrie 2022 cu asteroidul Dimorphos, aflat la 6,8 milioane de kilometri de Pământ, în cadrul primului „test de apărare planetară” al agenției spațiale. Este prima încercare a omenirii de a deplasa un alt corp ceresc, scopul fiind acela de a vedea dacă un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă spre Pământ ar putea fi deviat.

După cum relatează New Scientist, un profesor de matematică și elevii săi par să fi descoperit că orbita Dimorphos, roca spațială deviată de DART în septembrie anul trecut, a continuat, se pare, să încetinească, în mod neașteptat, relatează news.yahoo.com.

Jonathan Swift, profesor de matematică și științe la școala Thacher din California, și echipa sa de studenți astronomi au descoperit că Dimorphos, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare din apropierea Pământului – Didymos – așa cum Luna noastră orbitează în jurul Pământului, s-a învârtit constant mai lent pe orbita sa decât înainte de testul DART.

După cum a anunțat NASA la câteva săptămâni după coliziunea din toamna anului trecut, a reușit să facă exact acest lucru, reducând orbita asteroidului cu o jumătate de oră, de la 11 ore și 55 de minute la 11 ore și 23 de minute. Având în vedere că „schimbarea cu succes a perioadei de orbită”, acest lucru a însemnat că testul DART, care a arătat dacă Pământul poate spulbera sau nu asteroizii din apropierea Pământului, a fost un succes răsunător.

Dar, după cum au calculat ulterior Swift și elevii săi de la Observatorul Thacher, când s-au uitat la orbita lui Dimorphos, la mai mult de o lună după ciocnirea inițială, viteza pe orbită a asteroidului pare să fi continuat să încetinească. Este un comportament inexplicabil, având în vedere că majoritatea astronomilor se așteptau ca asteroidul să revină viteza și orbita inițială destul de repede.

Ce spune NASA

Deși NASA a afirmat, în urma observațiilor sale inițiale post-DART, că încetinirea orbitei a avut o marjă de eroare de plus sau minus două minute, schimbarea orbitei este totuși un rezultat surprinzător. Aceasta deși unele teorii sugerează că impactul navei spațiale cu asteroidul ar fi putut „disloca” Dimorphos de pe orbita sa în jurul Didymos.

„Am încercat tot posibilul să găsim fisura în ceea ce am observat”, a explicat Swift, „dar nu am putut găsi nimic”.

NASA va lansa, de asemenea, în curând un raport cu privire la cea mai recentă actualizare a misiunii DART, a declarat un purtător de cuvânt pentru New Scientist – dar agenția va trebui să concureze cu descoperirile făcute de Swift și de studenții săi, ale căror observații au fost împărtășite în această vară cu Societatea Americană de Astronomie, care le va publica în curând.

Sursa foto: Shutterstock

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Alexandra Dinu l-a ”săgetat” pe mega-milionar la un pahar de vin! După escapada nocturnă cu...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Momentele pe care Pepe și Yasmina nu le vor uita niciodată. Primele imagini cu mirii!
Ce conține pâinea de 1 leu și 69 de bani de la Mega Image
ANIMAŢIE. Explozia de la Dedeman Botoşani, produsă în timp ce se monta o centrală termică....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Florin Salam a fost internat la spital, din cauza unor „probleme de sănătate grave” Artistul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Unul dintre cei mai BOGAȚI sportivi ai lumii spune care-i CHEIA succesului
ESTE INTERZIS să consumi acest tip de CARNE TOCATĂ. Alertă alimentară în România
Viața la bloc. Ce sunt balcoanele solare și ce avantaje îți aduc
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Metalul a fost imprimat 3D, în premieră, pe Stația Spațială Internațională
×